Vanliga frågor: Stipendium

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om våra stipendier. Hittar du inte det vi söker? Just nu bygger vi om vår webbplats, och under tiden kan det hända att viss information saknas. Till dess att allt är på plats är du välkommen att ställa dina frågor till oss på adm@laromedelsforfattarna.se.

Om ansökningsprocessen

Just nu har vi ingen öppen stipendieansökan, och hur du söker skiljer sig åt mellan de olika stipendierna.

Gäller det våra kopieringsstipendier? Den ansökningen öppnar den 1 september. Det du kan göra redan nu är dock att registrera dina verk i vårt system. Gå till Mina sidor, tryck på "Klicka här för att registrera dig" och följ instruktionerna. När du fått ett bekräftelsemejl är det bara att logga in med personnummer och sedan registrerar du dina verk under Mina verk. När ansökningen sedan öppnar behöver du bara kontrollera att allt stämmer och skicka in din ansökan.

Alla som skriver läromedel eller kurslitteratur är välkomna att söka våra stipendier. Det omfattar även i vissa fall fortbildning, lärarhandledningar, övningsböcker och dylikt. Kriteriena skiljer sig åt något mellan de olika stipendierna, mer specifik information hittar du under respektive stipendium.

Ja, om de används i undervisningen på universitet eller högskola. Det du behöver göra är att bifoga en kurslitteraturlista där ditt verk finns med när du skickar in din ansökan.

Ja, men i dagsläget täcker stipendierna inte digitala verk som säljs som licenser, eftersom dessa verk inte täcks av kopieringsavtalen.

Det går jättebra att söka stipendium för antologier du medverkar i. Fyll bara i antalet sidor och royaltysats för din del av verket och kryssa i rutan Antologi.

Du kan inte söka stipendium för redaktörskap, men om du är redaktör och textförfattare går det bra att söka för de sidor du skrivit.

Nej, då ska du vända dig till Sveriges Författarförbund, som också delar ut stipendier.

Nej, men hen kan vända sig till Svenska Tecknare som delar ut stipendium ur kopieringsfonden.

Om stipendierna

Pengarna vi betalar ut som stipendier kommer från den lagliga kopiering som sker på skola, universitet och högskola. Genom avtalslicenser får de kopiera en viss mängd upphovsrättsskyddat material, vilket genererar i en årlig kopieringsersättning. Det är alltså den ersättningen vi delar ut som stipendier.