Vistelse­stipendium Aten

En gång om året utlyser vi medlemsexklusiva vistelsestipendier till Aten. Stipendiaterna får två veckors boende i Ariane Wahlgrens författarhus och ett resebidrag på 5 000 kronor.

Ariane Wahlgrens författarhus ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis och vid foten av den gröna pinjeoasen Filopappos kulle. Villan fungerar som bostad för stipendiater från flera organisationer.

Vad ingår i stipendiet?

Stipendiet ger dig två veckors boende i en terasslägenhet i Ariane Wahlgrens författarhus och ett resebidrag på 5 000 kronor. Du kan åka ensam eller tillsammans med en annan vuxen.

Vem kan söka?

Det är ett medlemsexklusivt stipendium, så om du inte redan är medlem i Läromedelsförfattarna behöver du bli det i samband med att du söker stipendiet. För att kunna söka vistelsestipendiet ska du ha gett ut ett läromedel eller kurslitteratur någon gång under de senaste fem åren.

Här kan du ansöka om medlemskap

Vem kan få stipendium?

  • En enskild författare kan tilldelas ett vistelsestipendium – Aten eller Grez-sur-Loing – som oftast vart tredje år.
  • Företräde ges sökanden som inte blivit tilldelade Läromedelsförfattarnas hus i Visby de senaste tre åren.
  • Vid flera behöriga sökande till samma vistelseperiod avgör lotten.

Om lägenheten

Lägenheten är belägen på den övre terrassen av Ariane Wahlgrens författarhus och nås via en smal och brant spiraltrappa på innergården. Från den stora takterrassen är det utsikt över staden Aten och Akropolis. Den övre och undre terrassen är gemensamma utrymmen och kan nyttjas av samtliga stipendiater som befinner sig i huset.

Lägenheten är 29 m² och består av ett sovrum, vardagsrum, fullt utrustat kök samt ett badrum med dusch och toalett. Lägenheten rymmer max två personer. Stipendiaterna idkar självhushåll. Tillgång till internet (wi-fi) och skrivare finns, dock ingen dator. Huset är inte tillgänglighetsanpassat.

Ariane Wahlgrens författarhus i Aten ägs av Sveriges Författarförbund. Läromedelsförfattarna hyr terrasslägenheten under fyra månader. Övriga månader disponeras lägenheten av stipendiater från Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet. De disponerar även två andra stipendierum i huset.

Klicka här för att se bilder på terrasslägenheten

Ansökan

Utlysning: 1 juni

Ansökningsperiod: 1 juni – 22 juni.

Ansökan öppnar först i samband med utlysningen.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss genom att mejla till stipendier@laromedelsforfattarna.se