Porträtt

Noah van Dorpel

"Egentligen vänder jag mig till alla som arbetar med människor", säger Noah van Dorpel om sina böcker där identitet ligger i fokus. När han själv sökte sin identitet saknade han böcker att hitta stöd i, vilket ledde till att han skrev dem själv. Idag används hans böcker på dramautbildningar, ett ämne han själv undervisar i.

Berätta kort om dig själv, vem är du?
Jag är 33 år gammal och arbetar som teater- och dramalärare på Nyköpings kulturskola samt som dramapedagog på Södermanlands museum. När jag inte arbetar umgås jag med min familj, framförallt min 3-åriga son, samt skriver på min nästa bok.

Vad har drivit dig till att skriva de böcker du skrivit?
När jag sökte min identitet saknade jag böcker som jag kunde hitta stöd i, det gjorde även mina anhöriga. När jag hade hittat min identitet som transsexuell kändes det viktigt att försöka skriva böcker som förhoppningsvis skulle kunna hjälpa andra som kämpar med sin identitet och de i deras närhet. Det var också ett sätt för mig att ”enkelt” komma ut till människor omkring mig utan att behöva berätta om och om igen. Jag kunde ge dem boken och säga att vi kan prata efter att de läst den.

Vilka riktar sig dina böcker till?
De riktar sig i första hand till alla som funderar kring sin könsidentitet och alla som har någon i sin närhet med dessa funderingar. De riktar sig också i högsta grad till de som jobbar med, och utbildar sig för att jobba med, barn och ungdomar i skolor och inte minst inom vården. Egentligen vänder jag mig till alla som arbetar med människor. Förr eller senare träffar de transpersoner som inte önskar något annat än att bli visade respekt och hänsyn.

Varför behövs läroböcker, kurslitteratur, fortbildningsböcker och dylikt av hög kvalitet?
I en tid av massiv, delvis svårsorterad, information är det mycket angeläget med läromedel av hög kvalitet för att träna självkritik och ett självständigt analyserande.

Vilken är, enligt dig, den viktigaste uppgiften hos verk som används i utbildningssyfte?
Att boken är språkligt lättillgänglig och pedagogiskt välstrukturerad.

Varför blev du medlem i Läromedelsförfattarna?
Jag är med i facket och det är självklart att Läromedelsförfattarna är min intresseorganisation som tillvaratar min intressen som författare.

Vad skulle du säga till andra författare som funderar på att bli medlemmar?
Ensam är inte stark! Läromedelsförfattarna tar tillvara dina intressen som författare.

Medlemskap