Kalle Norwald
När andra hyschar höjer Kalle Norwald rösten. Möt sexologen och psykoterapeuten som inte är rädd att prata om det som gör andra obekväma.
Text: Embla Jernstig, foto: Gabriel Liljeval
När Kalle gick i skolan var han en förvirrad och ledsen kille, han var mobbad och hade det svårt. Då blev studierna en räddning. Han förstod tidigt att om han pluggade och blev bra i skolan kunde han ta sig vidare, bort från platsen där han växt upp.
– Skolan har på många sätt räddat mitt liv och det är jag väldigt tacksam för.
Idag har han en socionomutbildning, en master i sexologi och en legitimation som psykoterapeut. Han har jobbat med sexuell och reproduktiv hälsa i snart 20 år och har enligt sig själv världens bästa jobb. Men varför blev det just relationer och sexologi? Det är en fråga Kalle har funderat mycket över, och han har inget självklart svar. Han har alltid dragits till teman som många andra vill skjuta ifrån sig och redan som barn tyckte han att det var spännande när vuxna hyschade när han kom in i rummet. Ett hyschande han senare tolkade som att de pratade om sex och relationer.
– Men det vet jag egentligen inte alls om de gjorde. De kan lika gärna ha pratat om julklappar eller något annat som vi barn inte fick veta något om.
Om vi bortser från möjligheten att det rörde sig om julhemligheter och utgår från att det handlade om sex och relationer, varför hyschar vi då? Kalles spontana gissning är att vi helt enkelt inte är vana.
– När vi känner att vi inte kan så mycket om något drar vi oss gärna undan. Med en mer upparbetad vana och mer kunskap på temat blir det lättare.
Handlar om att hjälpa människor
Kalle visste redan under sin socionomutbildning att han ville jobba med sexualitet och relationer, teman som tyvärr lyste med sin frånvaro på det 3,5-åriga programmet. Detta trots att man som socionom möter många människor i utsatta situationer där man behöver prata om sexuell och reproduktiv hälsa.
– För människor som lider av ensamhet finns det ett stort behov av att ställa de här frågorna och de vet inte vem de ska vända sig till.
Ett par år efter socionomexamen sökte Kalle därför in till masterprogrammet i sexologi med syftet att bredda perspektiven på vad socialt arbete kan vara. När Kalle pratar om sitt jobb lyser entusiasmen igenom vartenda ord och det märks att han älskar sitt jobb. Men stundtals är det också ett tungt arbete. Har han mött fem, sex personer på en dag som alla blivit utsatta för svåra övergrepp, då förnekar han inte känslan av hopplöshet. Han tillåter sig att andas ut, känna känslorna och vara där en stund. För det mesta känner han ändå hopp.
– Det kan låta klyschigt, men människor bär på så mycket mod. Även de som inte lyckas skapa förändring har ett mod som ser sin verklighet.
Kalles jobb som sexolog handlar till stor del just om att hjälpa människor. Ändå är det inte ovanligt att människor har förutfattade meningar och felaktiga föreställningar om hans yrke. Inte allt för sällan får han frågan om han har sex med sina klienter eller om han tittar på när hans par ligger med varandra.
– Folk tror att mitt yrke är mycket snuskigare än det är. Jag är psykoterapeut och jobbar med samtal, det jag gör är att prata mycket om sex.
Bra relationer är livsviktiga
Många känner nog igen Kalle från hans medverkan i TV-programmet Gift vid första ögonkastet. Ett relationsprogram vars idé bygger på att experter parar ihop deltagare som sedan möts för första gången vid altaret. Under fem säsonger var Kalle en av de experterna. Programmet har både kritiserats och hyllats, men det är långt ifrån det enda tv-programmet där människor ska hitta kärlek. Vi människor söker efter kärlek, på mer och mindre konventionella sätt. Även om jag vet svaret redan innan jag ställer frågan, kan jag inte låta bli att ställa den: finns det en given väg för att hitta äkta kärlek?
– Nej, det gör ju inte det. Då hade vi inte haft den statistik på ofrivillig ensamhet som vi har i samhället idag, säger Kalle, men fortsätter i sann terapeutanda med tips på saker man kan göra för att öka sannolikheten att träffa en partner.
– Gör sådant du tycker är roligt! Då ökar sannolikheten att du träffar någon som tycker om samma saker, vilket är en positiv sak i en relation.
Många längtar efter kärlek, men faktum är att människan inte måste leva i tvåsamhet för att bli lycklig. Det forskningen visar är att vi behöver relationer.
– Men det ska vara bra relationer. Bra relationer är livsviktiga och dåliga relationer är livsfarliga.
Det är en demokratifråga
Att jobba för att människor ska må bra går som en röd tråd genom allt han gör. Oavsett om det handlar om att hjälpa någon att bearbeta ett övergrepp, att para ihop människor på TV eller att starta nya vårdmottagningar. Det sistnämnda gjorde han när han jobbade på Södersjukhuset i Stockholm. Han är en av personerna bakom den då helt nya HBTQ Ung – en mottagning som tar emot unga HBTQ+personer för sexologisk vård och omsorg. Han projektledde också arbetet med den psykosociala uppföljningen på akutmottagningen för våldtagna.
– Att vara med och jobba för en mer jämlik vård var fantastiskt.
En stor del av den medicinska kunskapen är nämligen ojämlik, enligt Kalle, och stundtals även rasistisk. Som exempel lyfter han dermatologin, där nästan all kunskap baseras på vit hud. Så hur eksem och cancerformer tar sig uttryck på mörkare pigment vet vi väldigt lite om.
Där finns mycket kvar att göra, och så även när det gäller sexualkunskap och reproduktiv hälsa. Kalle gör det han kan för att påverka vården, men i slutändan är det en demokratifråga.
– Vi behöver fortsätta rösta och uppmuntra det i mycket högre utsträckning för att upprätthålla demokratin i vårt samhälle, som ständigt är under hot.
Vill få fler att prata om sex och lust
I september släpper Kalle sin tredje bok Sexualkunskap för vuxna. En bok där han besvarar de vanligaste frågorna han får, och som han hoppas ska bidra till att fler vågar prata om sex och lust. Att skriva böcker är en blandning av barndomsdröm, en vilja att förmedla kunskap och engagemanget för folkbildning. Han klassar sig själv som en läsande person, men erkänner att det är ett intresse som får ryka som heltidsarbetande småbarnsförälder.
Många kan nog relatera till att behöva prioritera bort saker i vardagen och ibland är det relationerna som tar stryk. Hur hinner man rå om sina relationer mellan matlagning och hämtning på förskolan? Man bestämmer sig för det och planerar, menar Kalle.
– Det är en prioriteringsfråga. Vi har tid, men vi måste strukturera. När man har lärt sig det så finns det inget som är sexigare än planering.
Under vårt samtal ger Kalle flera tips för att få relationer att fungera. Men han lyfter också att det finns tillfällen då separation är det bästa.
– Vi ska vara väldigt glada att vi har möjligheten att separera. Det betyder varken att relationen var dålig eller att du är dålig som person, bara att relationen inte är hälsosam att satsa på framåt.
Men så länge viljan att fortsätta kämpa för relationen finns, då uppmuntrar Kalle alla att gå i terapi.
– Det är aldrig slöseri att gå i parsamtal!
Det här är ett medlemsporträtt ur vår tidning Manus (nr 3, 2024).