Rädda kurslitteraturen

Försäljningen av kurslitteratur i Sverige har rasat med 40 procent på bara två år – snart kan delar av den högre utbildningen stå utan aktuell svensk kurslitteratur. Utan förändring kommer bristen på kurslitteratur att sänka Sverige som kunskapsnation.

Ta ställning för kurslitteraturen

Oavsett om du själv har erfarenheter att dela med dig av eller inte, kan du göra din röst hörd. Använd taggen #raddakurslitteraturen, och nämn oss på @laromedelsforfattarna så att vi hittar dina inlägg.

Den perfekta stormen

Under senare år har marknaden för kurslitteratur präglats av flera utmaningar, med vikande försäljning som följd. På bara två år har försäljningen av ny kurslitteratur minskat med hela 40 procent. För att ta reda på vad som ligger bakom utvecklingen gav Läromedelsförfattarna Strategirådet i uppdrag att utreda kurslitteraturens ställning och framtidsutsikter.

Rapporten visar att utvecklingen har flera orsaker och beskriver situationen som en perfekt storm. En växande begagnatmarknad, illegal spridning samt förändrade studievanor och försämrad läsförmåga är några av de bakomliggande faktorerna.

Läs vår rapport:

Den perfekta stormen – Utmaningar för utgivning av svensk kurslitteratur och konsekvenser för högre utbildning (öppnas i nytt fönster)

Så stärker vi svensk kurslitteratur

Kurslitteratur har en central roll inom högre utbildning och är viktig för studenters fördjupning av sina kunskaper. Nu måste politiken agera för att rädda kurslitteraturen innan det är för sent – utan förändring kommer bristen på kurslitteratur att sänka Sverige som kunskapsnation.

Vi föreslår att regeringen tillsätter en utredning för att långsiktigt säkra tillgång och användning av kurslitteratur på universitet och högskolor. För att kortsiktigt rädda bör regeringen införa ett öronmärkt studiebidrag på 1000 kronor per termin.

Läromedelsförfattarna föreslår att följande punkter utreds:

  1. Att lägga till en skrivning i högskolelagen om att högskolor och universitet ska främja användningen av kurslitteratur.
  2. Att lägga till en skrivning i högskoleförordningen, med ett krav på svenskspråkig kurslitteratur på inledande kurser.
  3. Att inkludera användningen av kurslitteratur i UKÄ:s kvalitetsgranskningar.
  4. Att förhindra otillbörlig spridning av kurslitteratur på högskolor och universitet.
  5. Att införa biblioteksersättning på universitetsbibliotek.

Situationen för den svenska kurslitteraturen är akut. Om vi vill förbli en stark kunskapsnation med en utgivning av svenskspråkig kurslitteratur måste det till handling – och det nu.

Press och omnämnanden

Ta del av våra undersökningar

Genom att undersöka situationen i Utbildningssverige får vi en tydligare bild av vad som behöver göras. Här hittar du våra samlade undersökningar och rapporter.

Novusundersökning bland studenter

8 av 10 studenter tycker att det är viktigt med kurslitteratur, men många tycker att det är för dyrt. Ta del av vår Novusundersökning bland studenter.