Tydligare regler för Legimus
Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) har redovisat uppdraget om att se över studenters tillgång till kurslitteratur i Legimus. Myndigheten föreslår bland annat att ansvaret för att bedöma vilka studenter som har rätt till talböcker överlåts till lärosätena.
– Läromedelsförfattarna välkomnar MTM:s förslag. Tydligare regler i Legimus är ett nödvändigt steg för att värna svensk kurslitteratur. Den illegala spridningen är utbredd, och det hotar både utgivning, författarskap och i längden studenternas tillgång till aktuella böcker. Att regeringen gav MTM det här uppdraget visar att vi har politiker som förstår vilken viktig fråga det är, säger Per Kornhall, ordförande i Läromedelsförfattarna.
MTM föreslår också en förordningsändring som gör det möjligt att hämta uppgifter om vilka användare av Legimus som studerar vid universitet och högskolor. Redan nu införs även e-legitimation som inloggningsmetod. Sammantaget hoppas MTM att förslagen och åtgärderna ska bidra till en mer rättssäker och likvärdig tillgång till tjänsten.
– Att Legimus endast används av dem som har rätt till tjänsten är avgörande. Men även med regleringarna kvarstår det stora problemet: kurslitteratur sprids fortfarande illegalt. Att allt färre studenter köper och läser kurslitteratur är ett allvarligt hot mot kvaliteten i högre utbildning. Om författare inte kan försörja sig på att skriva kurslitteratur riskerar utgivningen att försvinna, säger Per Kornhall.
Läromedelsförfattarna uppmanar regeringen att gå vidare med två förslag:
- Att tillsätta en utredning som säkrar långsiktig tillgång och användning av kurslitteratur på universitet och högskolor.
- Att införa ett öronmärkt studiebidrag på 1000 kronor per termin – för att på kort sikt rädda kurslitteraturens marknad.
– Regeringen har tagit viktiga kliv framåt i frågan om kurslitteratur, och att genomföra våra förslag vore det naturliga nästa steget, säger Per Kornhall.