Nyheter

Läromedels­författarna står bakom EWC:s kampanj

Robotar kan inte ersätta mänskliga författare. Det är budskapet i den kampanj European Writers’ Council (EWC) har lanserat, en kampanj Läromedelsförfattarna står bakom.

Publicerad: 29 september 2023

En robot som försöker imitera stilen, och sättet att berätta en historia, som är unikt för en mänsklig författare. Så beskriver författar- och upphovsrättsorganisationen EWC begreppet ”writoids”, en form av AI som organisationen varnar för i sin nya kampanj Against Writoids.

Syftet med kampanjen är att öka kunskapen om vad det innebär för författare, översättare och läsare när böcker skrivs och översätts av robotar. På sin kampanjsida skriver de ”Writoids don’t write, but compile. So, we are against writoids.” Alltså, på svenska: Writoids skriver inte, de sammanställer. Därför är vi emot writoids.

Läromedelsförfattarna jobbar för en stark upphovsrätt och bra villkor för författare. Idag matas AI i stor utsträckning med upphovsrättsskyddat material, helt utan upphovspersonens godkännande. Det går emot det Läromedelsförfattarna tror på. Därför står vi som organisation bakom den här kampanjen.

EWC uttalade sig redan i april om den kommande europeiska AI-lagstiftningen (AI Act). Uttalandet finns att läsa på svenska på Sveriges Författarförbunds webbplats: EWC:s uttalande om AI

Juridik, Påverkan