Evenemang

Kurspaket: Utveckla ditt skrivande med Röda tråden

Läromedelsförfattarnas nya kurspaket vänder sig till dig som skriver läromedel eller kurslitteratur och har ett pågående skrivprojekt och vill utveckla ditt skrivande – en skrivkurs som sträcker sig över hösten 2024, med tre fysiska träffar i Stockholm. Kursledare är Johan W Eriksson, mottagare av Läromedelsförfattarnas pris 2023.

14 september kl 10.00-16.00
Stockholm
Freys Hotel, Bryggaregatan 12

Läromedelsförfattarnas nya kurspaket Utveckla ditt skrivande med Röda tråden riktar sig till dig som skriver läromedel eller kurslitteratur och har ett pågående skrivprojekt. Syftet med kursen är att ge deltagarna möjlighet att utveckla sina egna skrivprojekt under en längre period. Vi hoppas inte minst på givande möten kollegor emellan – vi umgås och lär oss av varandra, genom samtal och att läsa varandras texter.  

Kursen består av tre träffar som alla tar avstamp i boken Röda tråden. Vid det första tillfället går vi igenom grundläggande teori kring skrivande och läsning. Dessa kunskaper omsätts sedan i praktiken under de två följande träffarna då vi fokuserar på skrivandets hantverk, såväl i traditionell form som i en digital kontext.  

Kursen vänder sig till dig som skriver läromedel eller kurslitteratur, inte skönlitteratur eller annan allmänlitteratur. Det är ett begränsat antal platser och om kursen är fullsatt kommer vi att prioritera de som har ett nytt, eller pågående, projekt, före de som reviderar ett verk.

Kursupplägg

Kursen sträcker sig från september till november, med tre fysiska träffar. Varje träff inleds med drop-in och fika från kl. 09.30. Kursen startar sedan kl. 10.00 och pågår till kl. 16.00. Mellan träffarna kommer du förutom att jobba självständigt på ditt projekt även ha kontakt med kursledare och övriga deltagare.

Detaljerad beskrivning av kursen finns här (öppnas i nytt fönster) 

  1. Skriva för att lära ut: skrivandets teori

Under den första träffen får du en grundläggande teoretisk bas till det du som läromedelsförfattare sysslar med. Det handlar bland annat om textanalys, läsförståelse, skrivprocessen samt hur du pitchar en text till förlag och kunder. 

  1. Röda tråden: sju regler för ett lyckat manus

Det andra kurstillfället fokuserar på skrivprocessen i praktiken, från att du får den där fantastiska idén till slutputsningen av manuset. Genomgående talar vi om vikten av att hålla linjen i skrivandet, att planera och följa textens röda tråd. 

  1. Multimodalt och digitalt berättande

Det tredje och sista kurstillfället plockar upp kunskaper från de två tidigare träffarna och sätter dem i en multimodal och digital kontext.  

Kursledare

Johan W Eriksson är författare, journalist och redaktör. Han skriver läromedel och kurslitteratur i framförallt SO och svenska, men också journalistik, barnböcker och poesi. Johan har jobbat mycket med digitala lärmiljöer och undervisar även i skrivande, bland annat på Linköpings universitet. 2023 tilldelades han Läromedelsförfattarnas pris i kategorin läromedel.  

Kursdetaljer 

Datum

Tillfälle 1 lördag 14 september 
Tillfälle 2 lördag 12 oktober 
Tillfälle 3 lördag 23 november  

Kostnad

2 550 kr inklusive moms. I kostnaden ingår fika och lunch vid samtliga tillfällen samt boken Röda tråden, som utgör grundläggande kurslitteratur för kursen.  

Intyg

Efter genomförd kurs erbjuds ett kursintyg, som du kan använda för att motivera kursen som kompetensutveckling för din arbetsgivare. 

Ta igen en missad kurs

Varje kurstillfälle ges endast en gång, vilket gör att det inte är möjligt att ta igen missad närvaro vid senare tillfällen. Om du missar ett tillfälle kommer kursledaren att ge dig information om vad som togs upp under tillfället.  

Anmälan

Tiden för att anmäla sig har passerat.

Har du frågor om kursen är du välkommen att mejla adm@laromedelsforfattarna.se  

Anmälan kurs

Om du vill att kursavgiften ska faktureras ditt företag behöver du skriva in dina företagsuppgifter här:

Genom att anmäla dig samtycker du till att vi hanterar dina personuppgifter enligt Läromedelsförfattarnas integritetspolicy.

Medlemskap, Författarskap