Nyheter

Användningen av kurslitteratur ska kartläggas

Försäljningen av kurslitteratur i Sverige har rasat med 40 procent på bara två år. Nu får Universitetskanslersämbetet (UKÄ) i uppdrag att kartlägga hur kurslitteratur används inom högskolan.

– Att allt färre studenter köper och läser kurslitteratur är ett allvarligt hot mot kvaliteten i högre utbildning. Utan förändring kommer bristen på kurslitteratur att sänka Sverige som kunskapsnation. Att regeringen nu agerar och ger UKÄ det här uppdraget är därför mycket välkommet, säger Per Kornhall, ordförande i Läromedelsförfattarna.

Kartläggningen ska innehålla uppgifter om hur studenter använder fysisk och digital litteratur på svenska och engelska och hur användningen av digitala hjälpmedel, t.ex. AI-verktyg och ljudböcker, ser ut. Det skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

– Kurslitteratur har en central roll inom högre utbildning och är viktig för studenters fördjupning av sina kunskaper. Vi är glada att regeringen tar viktiga kliv framåt i frågan om kurslitteratur. Nästa steg bör vara att införa ett öronmärkt studiebidrag för kurslitteratur samt en att skriva in i högskolelagen att lärosäten främjar dess användning, säger Per Kornhall.

Påverkan