Fem anledningar att älska upphovsrätten

 1. Utan upphovsrätten hade vi inte haft Star Wars.

  Eller några andra stora följetonger. Om vi inte hade haft upphovsrätten hade vem som helst kunnat bestämma Luke Skywalkers öde. Det är upphovsrätten som gör din idé till just din.
 2. Du behöver aldrig släppa din dröm om att bli författare.

  Fortsätt skriv! En vacker dag är det ditt namn som syns på bokryggarna i alla skyltfönster – för tack vare upphovsrätten har du laglig rätt att bli namngiven. Faktum är att även det där halvfärdiga manuset i din byrålåda är skyddat av upphovsrätten, så på ett sätt är du redan författare!
 3. Parodiundantaget.

  Tack vare det så kallade parodiundantaget i upphovsrättslagen får du göra parodier, satirer, memes och liknande på upphovsrättsskyddade verk. Som bilden till den här texten till exempel!
 4. Upphovsrättssymbolen: ©

  Visst känner du igen den? Den finns i många av de böcker du har läst, men faktum är att den egentligen inte behövs. Allt du skapar och som har verkshöjd är automatiskt skyddat av upphovsrätten, helt oberoende av den lilla symbolen. Men visst är den snygg! ©
 5. Du måste inte vara kreativ för att ha upphovsrätt!

  Även en tråkig text är skyddad av upphovsrätten, så länge den har verkshöjd. Till och med den där mäklarannonsen du får i din brevlåda trots att du har satt upp fem lappar med texten INGEN REKLAM!