Kalendarium

Läromedelsförfattarna på Bokmässan

Läromedelsförfattarna finns på Bokmässan den 28–29 september med flera programpunkter, monter och mingel.

En rolig nyhet för i år är att Läromedelsförfattarna har en monter på Bokmässan! Vi delar monter med medlemsorganisationen Svenska Tecknare, och monterplatsen är A02:27. Vi står där hela torsdagen och fredagen – kom gärna förbi och säg hej!

Utöver det arrangerar vi tre spännande samtal, och på torsdagen bjuder vi även in till mingel i vår monter.

Program

Vem ska skriva morgondagens läromedel?

Plats: Lärarscenen
Dag: Torsdag 28 september kl. 10.30-10.55 

Vi minns alla de läromedel vi satt med som elever i skolan. Läromedlen vi ibland hatade, men som var vår livlina. Utan dem hade vi med stor sannolikhet inte klarat vår skolgång. Du har läst den fler gånger än din favoritbok, men vet du vem som skrev den där matteboken som lärde dig multiplikationstabellen? Bakom varje läromedel finns en eller flera författare, som alla brinner för samma sak: att förmedla kunskap.  

Möt Hans Persson som är en av Sveriges mest sålda läromedelsförfattare, och Fredrik Blomqvist som debuterade som läromedelsförfattare 2021. Hur har deras väg till författarskapet sett ut? Och vad har de för tips till dig som funderar på att bli läromedelsförfattare?   

Marie Carlsson har jobbat på förlag inom läromedelsbranschen i över 20 år, och vet det mesta om hur arbetet på läromedelsförlag ser ut. Hur ska man göra om man vill bli läromedelsförfattare? Kan vem som helst skriva ett läromedel?  

Medverkande
Hans Persson, lektor och läromedelsförfattare
Fredrik Blomqvist, författare
Marie Carlsson, projektledare läromedel och lättläst, Studentlitteratur
Moderator: Frida Engman, förbundsdirektör och VD, Läromedelsförfattarna

Läromedel som stöd för förskolläraren

Plats: Förskolescenen Foajén
Dag: Torsdag 28 september kl. 15.40-16.00 

Enligt läroplanen för förskolan är förskollärare ansvariga för att utveckla pedagogiskt innehåll som inspirerar till utveckling och lärande, utmanar och stimulerar barnens intresse och nyfikenhet samt håller kvar barnens uppmärksamhet. Förskollärare måste, precis som lärare i skolan, kunna få hjälp med att bryta ner målen i läroplanen. Här är läromedel oerhört viktiga. Då personal i förskolan ofta vittnar om brist på planeringstid menar vi att läromedel kan vara till stor hjälp. Både genom förslag på undervisningsupplägg och genom faktiska uppgifter anpassade för barn i förskolan.

Medverkande

Linda Palm, läromedelsförfattare och förskollärare
Åsa Svensson, förskollärare på Juvelens förskola i Tingsryd kommun
Moderator: Frida Engman, förbundsdirektör och VD, Läromedelsförfattarna 

Mingel

Plats: Läromedelsförfattarnas monter A02:27
Dag: Torsdag 28 september kl. 17.00

Välkommen att mingla med Läromedelsförfattarna på Bokmässan.

Vi delar monter med medlemsorganisationen Svenska Tecknare och på torsdagen bjuder vi in till gemensamt mingel. Det är öppet för alla och kräver ingen anmälan, så det är bara att titta förbi! Monterplatsen är A02:27.

Anna Jungstrand, Sveriges första professor i sakprosa

Plats: Litteraturscenen
Dag: Fredag den 29 september kl. 11.00-11.25

Anna Jungstrand möter Karin W. Tikkanen (Minerva, Författarförbundets sakprosasektion) och Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall i ett samtal om sin egen forskning om sakprosa, samt hur hon som professor kan verka för att stärka sakprosans ställning i Sverige.

Natur & Kulturs professur i sakprosa har inrättats genom ett samarbete mellan Natur & Kultur, Sveriges Författarförbund, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet. I anknytning till samtalet kommer Per Almgren, vd på Natur & Kultur, och Piia Posti, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, att ge bakgrunden till satsningen.

Läs mer om Anna Jungstrand och sakprosaprofessuren här

Fråga juristen

Plats: Läromedelsförfattarnas monter A02:27
Dag: Fredag den 29 september kl. 14.00-14.30

Läromedelsförfattarnas jurist Alice Rosenfeldt svarar på dina frågor och funderingar om allt inom upphovsrätt, ersättningar och AI.

Påverkan