Så agerar Läromedelsförfattarna

Vi befinner oss i en oerhört speciell situation. Den pågående pandemin drabbar oss alla på ett eller annat sätt. Ni är många som hört av er, med olika frågor, därför har vi skickat ett extra nyhetsbrev med följande innehåll. Vi vill berätta för er vad som händer i branschen och vad vi gör för er i den här situationen.

Brev till förlagen

De senaste veckorna har så gott som alla förlag släppt sina digitala läromedel och plattformar fria för att underlätta för distansundervisning. Det är en fin gest, men vi har fått flera mejl från medlemmar där man uttrycker frustration över att förlagen gjort detta utan att fråga dem. Så här skriver en medlem:

"Jag är uppriktigt sagt ledsen över avsaknad av författarperspektiv från förlaget, som om författaren inte har med deras läromedel att göra. Tänk vad mycket de hade vunnit på att ställa frågan till upp-hovspersonerna, så att vi gemensamt var med på dealen för den goda sakens skull. Men nej, förlaget kör på som om vi inte fanns."

Vi har därför skrivit ett brev till de aktuella förlagen där vi lyfter det problematiska i att genomföra en stor gratissatsning utan att informera eller fråga rättighetsinnehavarna. I brevet betonar vi att detta utan tvekan är en situation där vi alla måste – och också vill – hjälpas åt. Vi betonar att de medlemmar som hört av sig till oss inte har något emot att hjälpa till i denna svåra tid, men att vi undrar varför förlagen inte tagit med oss författare på tåget.

Vi har fått indikationer på att vårt brev lett till att förlag hört av sig till er. Vi hoppas att de också reflekterar över hur det hela gått till, och att de inför liknande beslut i framtiden tar upp frågan med oss författare. För som de själva vet: Utan oss finns det inga läromedel.

  • RISE-institutet har tillsammans med bl.a. Skolverket skapat en resurs för digital undervisning på: skolahemma.se
  • En sammanställning över tillgängliga digitala resurser från Swedish Edtech Industry finns på deras portal Skola Online: edtechkartan.se

Krispaket till kulturen

Coronakrisen innebär också att många har fått vårens författarbesök och föreläsningar inställda. Detta kan slå hårt mot privatekonomin. Vi förstår att det är tufft, och vi vill att ni ska veta att vi tillsammans med andra förbund för kulturskapare arbetar för att det ska finnas stöd för dem som behöver det.

Läromedelsförfattarna är en av 14 medlemsorganisationer i KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) som för vår och de andra medlemsorganisationernas talan i frågan. KLYS tog snabbt fram ett förslag till krispaket för kulturen, där regeringen uppmanades stå upp för Sveriges kulturskapare. Tack vare deras intensiva arbete kom ett glädjande besked förra veckan. Regeringen sätter in 500 miljoner kronor i akut stöd till kulturen. Läs mer om KLYS och deras arbete på klys.se.

Pengarna ska hjälpa arrangörer, föreningar och enskilda kulturskapare som drabbas av inställda föreställningar och uppdrag. Vi följer vad detta innebär i praktiken för enskilda författares möjligheter att få ersättning, och dyker något nytt upp informerar vi er självklart. En sammanställning över den information som finns kring nya/tillfälliga regler som rör kulturskapare med anledning av covid-19 finns på konstnärsguiden.se.

Det sker nu förändringar i regelverken för företagare. Bland annat finns möjligheten att korttidspermittera sig själv som enmansbolagsinnehavare (gäller ej enskild firma). Det hjälper företagare att få kompensation för inkomstbortfall under coronakrisen. Mer info finns på tillvaxtverket.se.

Vi har pratat med medlemmar som drabbats. Läs artikeln här: Så drabbas författarna av covid-19

Som vi gått ut med tidigare är vårens alla medlemsaktiviteter inställda, med anledning av den rådande situationen.

Vi hoppas att ni mår bra och tar hand om er, och om ni har frågor kan ni alltid kontakta oss.