Läromedlets dag

Den 8 november, firas Läromedlets dag. Dagen syftar att lyfta läromedlets betydelse och belysa olikvärdigheten i svensk skola.

– Det känns både viktigt och roligt att vi har instiftat den här dagen. Läromedel är en fundamental del av svensk skola, och bakom dem finns gedigna pedagoger och författare som brinner för att förmedla kunskap, säger Frida Engman, förbundsdirektör på Läromedelsförfattarna.

Firas på sociala medier

Dagen är ett tillfälle för alla som på något sätt jobbar med läromedel att uppmärksamma läromedlen och deras betydelse. Själva firar vi dagen på våra sociala medier, där vi uppmanar alla att dela innehåll under hashtaggen #läromedletsdag.

– Vi vet att läromedel är viktiga. Oavsett om du är en lärare som ska bedriva undervisning, en elev som ska plugga inför ett prov eller en förälder som försöker hjälpa ditt barn med läxan, är läromedel till en enorm hjälp. Idag vill vi samla allas röster på en och samma plats, och tillsammans hylla läromedlet, säger Embla Jernstig, kommunikatör och projektledare för Läromedlets dag.

Hoppas på förändring

Dagen är främst ett tillfälle att uppmärksamma betydelsen av läromedel, men på lång sikt hoppas Frida Engman att den kan bidra till en förändring i samhället.

– Tillgången till läromedel skiljer sig enormt mellan olika skolor, och det vill vi också belysa med den här dagen. Regeringen måste skärpa skollagen genom att slå fast rätten till läromedel, annars kommer skolan aldrig bli likvärdig, säger Frida Engman.

Visste du att…?

  • 9 av 10 högstadie- och gymnasieelever tycker att läromedel är viktigt.
  • 7 av 10 vårdnadshavare med barn i skolan använder barnens läromedel för att hjälpa till med läxorna.
  • Sverige är det land i Norden som lägger minst pengar på läromedel.

På Läromedlets dag kan du läsa om bakgrunden till instiftandet av dagen

Missa inte att vi anordnar en tävling dagen till ära!