En påskhälsning från Per Kornhall

Mycket händer just nu och vardagen ser inte ut som den brukar. Vår ordförande Per Kornhall har skrivit en hälsning till alla medlemmar, med anledning av den pågående pandemin.

Kära medlemmar!

Att vi befinner oss i en väldigt märklig situation behöver jag inte påminna er om. Hela världen drabbas och människor över hela världen sitter isolerade i sina hem. Det går inte att hitta någon historisk parallell till detta. Sverige uppmärksammas eftersom våra restriktioner ses som väldigt milda jämfört med många andra europeiska länder. Men det innebär inte att vi lever som vi brukar. Tåg och bussar går tomma och mänskliga möten har ersatts av videokonferenser. Människor jobbar hemifrån, gymnasieskolor och universitet står tomma. Allt detta vet ni.

Pandemin påverkar även oss författare samt Läromedelsförfattarna som förbund. Förra veckan skickade vi ut en enkät för att få en bild av hur ni medlemmar påverkas i er roll som författare. Resultatet av enkäten bekräftade den bild vi hade, nämligen att majoriteten av er skriver vid sidan av ett annat yrke och har därmed en annan huvudinkomst. Någon som skrivit läromedel om distansundervisning såg till och med en ökad försäljning.

Men det var också uppenbart från enkäten att ni är relativt många som just nu får sina inkomster kraftigt förminskade. Det gäller er som varit beroende av föreläsningar, kurser och dylikt som i och med pandemin försvunnit. Ni är också många som vittnar om förlagens felaktiga agerande, när de släppte sina digitala plattformar och läromedel fritt utan att fråga er som rättighetsinnehavare. Detta är något vi upplyst förlagen om, vilket vi skriver om här. En del av er berättar även att utgivningar skjutits upp eller satts på paus på grund av situationen.

Våra systerorganisationer Sveriges Författarförbund och den norska Faglitterære fond skapar nu speciella stipendier för att hjälpa författare som drabbas av pandemin. Vi får fundera på om vi kan göra något liknande för er som drabbats hårt.

Jag höll på att skriva att kansliets verksamhet pågår som vanligt, men det är inte sant. Vi försöker upprätthålla medlemsservice på vanlig nivå så att ni som behöver hjälp inte ska märka någon skillnad, men kansliet sköter sina arbeten nästan helt hemifrån och vi i styrelsen håller våra möten digitalt. Samtidigt som det här är en händelse utan motstycke är det viktigt att samhället fortsätter fungera.

Vi måste fortsätta göra vad vi kan för att hjälpa er författare, vårt arbete för att påverka Gustav Fridolins utredning om skolbibliotek och läromedel måste fortsätta, utvecklingen av förbundets verksamhet likaså. Det handlar om att ”Keep Calm and Carry On” och att göra det med ett hjärta så att så få som möjligt blir sjuka eller drabbas på annat sätt. Att människor far och kommer att fara illa är ett faktum. Frågan är vad vi kan göra för att minska effekterna på oss själva, människorna runt omkring oss och samhället i stort.

Vi önskar er alla en lugn och skön påskhelg, även om den ser annorlunda ut i år.
Fortsätt ta hand om er!

Per Kornhall
Ordförande