Fem tips till författare som jobbar hemifrån

Som författare blir det många timmar framför datorn, inte sällan hemifrån. Och det senaste året har hemmaarbetet blivit ännu vanligare, för såväl författare som andra yrkesroller. Hur ska man göra för att få en så bra arbetssituation som möjligt?

Stina Willquist och Sara Eweson har gett ut flera läromedel för Gleerups, däribland boken Ergonomi. Här är deras fem bästa tips till författare som vill ha en mer hållbar arbetssituation i hemmet.

  1. Ta pauser. Korta pauser ofta och längre pauser minst 3 gånger om dagen. Att ta för få pauser är det vanligaste felet vi människor gör när vi jobbar stillasittande.
  2. Ta en lunchpromenad. Dagsljuset är viktigt!
  3. Fika med dina vänner online. Då får du social samvaro, trots att du sitter hemma.
  4. Variera din arbetsställning. Detta ska du göra så ofta som möjligt. Ta ett möte i soffan, skriv med strykbrädan som ståbord, var kreativ! Kroppen tycker om variation.
  5. Försök hitta en vardag och rutiner. Klä på dig och ta en kort runda runt kvarteret som om du ”går till jobbet”. Då får du frisk luft och hinner ställa in dig på dagens jobb. Även när du känner dig färdig för dagen kan du med fördel ”gå hem”, och på din korta runda reflektera över dagen. När du är hemma igen kan du lägga jobbet bakom dig och fokusera på annat. Försök hålla det som är normala arbetstider för dig, så att jobb och fritid inte går in varandra.